Instagram

 Instagram Hesap Dondurma Nasıl Yapılır?

Instagram, çevrimiçi ücretsiz bir video-fotoğraf paylaşma platformudur. 2012 yılında Facebook tarafından satın alınmıştır. Instagram dünyada en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından biridir. Bilgisayarda her tip tarayıcı ile, telefonda uygulama ve mobil tarayıcı ile siteye ulaşım vardır. Bu yazımızda instagram hesap dondurma işlemi hakkında tüm merak ettikleriniz yer alıyor.

Instagram Hesap Dondurma İşlemi

Bir Instagram kullanıcısı uygulamayı artık kullanmak istemediğinde önüne iki seçenek çıkar. Ya Instagram hesabını silecek ya da geçici olarak kapatacaktır. Eğer çok belirgin bir rahatsızlık durumu yoksa, Instagram hesabını tamamen silmek yerine hesabı geçici olarak kapatmak daha akıllıca olacaktır. Çünkü hesabınızın içinde size ait birçok anı, bilgi vs. bulunmaktadır. Tamamen silince bunların hepsini geri dönüşümsüz olarak kaybedersiniz.   

Tamamen silmeye alternatif olarak, kullanıcılar bazen uygulamayı kullanmak istemediklerinde veya başka nedenlerle Instagram hesaplarını geçici olarak kapatmayı isterler. Buna hesabı dondurmak denir. Instagram hesap dondurma özelliğiyle birlikte hesabınızı tamamen silmeden inaktif bir şekilde hesabınızı tutabilirsiniz. Böylece tekrar Instagram kullanmak istediğinizde var olan hesabınızla platforma tekrar giriş yapabilirsiniz. 

Instagram hesabınızı dondurduğunuzda profiliniz, fotoğraflarınız ve her türlü etkileşiminiz siz yeniden hesabınızı kullanmaya başlayana kadar askıya alınır. Haftada sadece bir kez hesap dondurma işlemi gerçekleştirilebilir. Önemli bir not olarak, Instagram hesabınızı dondurmak için şifrenizi bilmeniz gerekmektedir. Şifresini giremeyen kullanıcılar hesap dondurma işlemini gerçekleştiremez. 

Telefondan Instagram hesap dondurma ile bilgisayarda yapılan işlem arasında farklar vardır. Örneğin, Android Instagram dondurma yöntemi olarak sadece mobil tarayıcı kullanılabilmektedir. 

Instagram Hesap Dondurma Yöntemleri

Instagram hesap dondurma için farklı cihaz tiplerine göre farklı adımlar vardır ancak genel manada süreç birbirine benzemektedir. Hesabınızı macOS, Windows, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde yani her türlü cihazda dondurma şansınız vardır. Yalnızca Android telefonlarda mobil uygulama üzerinden hesap dondurma gerçekleştirilememektedir. Bu duruma alternatif bir çözüm olarak mobil tarayıcı kullanılarak hesap deaktivasyonu yapılır. Gözünüz korkmasın, mobil tarayıcı üzerinden de hesap dondurulması rahat bir şekilde yapılır. 

Bilgisayar ve iPhone cihazlar üzerinden ise geçici hesap kapatma işlemi daha rahat bir şekilde halledilir. iPhone cihazlarda sadece uygulama yeterli olurken, bilgisayarda da tarayıcı veya Hesaplar Merkezi kullanılabilir. Her türlü cihazda da şifrenizi hatırlamanız gerekmektedir. Bazen kullanıcılar sürekli otomatik giriş yapmaktan şifresini unutabilir. Şifrenizi öğrenip veya yeni şifre belirleyip sonrasında geçici hesap kapatma talebinizi yapmalısınız. 

Bilgisayardan Instagram Hesap Dondurma

Bilgisayardan Instagram Hesap Dondurma

Instagram, henüz bilgisayarlar için ayrı bir uygulama sunmamıştır. Dolayısıyla, Instagram’a yalnızca web tarayıcılar aracılığıyla girilebilmektedir. Yoğun olarak kullanılan her türlü tarayıcı ile Instagram hesabınıza sorunsuz bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Instagram hesabınızı dondurmak için de tarayıcı kullanacaksınız.

Tarayıcı üzerinden instagram.com’a girdikten sonra hesabınıza giriş yapın. Sonrasında şu adımları uygulayın:

• Sağ üstteki profil resminize, sonra “Profil”’e ve sonra “Profili Düzenle” seçeneğine tıklayın. 

• Ekranda aşağıya doğru inin. Sağ altta bulunan “hesabımı geçici olarak dondur” düğmesini seçin. 

• “Hesabını neden donduruyorsun?” şeklinde bir soru alacaksınız. Bu soruya yan taraftaki açılır menüden uygun bir cevap seçin ve sonrasında şifrenizi girin. 

• “Hesabı geçici olarak dondur”a tıklayın. Onaylamak için “evet” tuşuna basın. 

Böylece Instagram hesabınız dondurulmuş olacaktır. Bilgisayarda ek olarak Facebook’un sunduğu “Hesaplar Merkezi” bölümünden de hesabınızı geçici olarak deaktive edebilirsiniz. Bunu yapmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

• Sol alt kısımda “Diğer”e ve sonrasında “Ayarlar” seçeneğine tıklayın. 

• “Hesaplar Merkezi”ne ve sonra “Kişisel Detaylar” kısmına geçin. 

• “Hesap sahipliği ve kontrolü”ne ve ardından “Dondurma veya silme”ye tıklayın. 

• Geçici olarak kapatmak istediğiniz hesabı seçin.

• “Hesabı dondur” işaretleyip “Devam” deyin. 

Hesaplar merkezi aracılığıyla beraber bilgisayardan hesap dondurma yöntemleri çeşitlilik kazanır. Ancak bazı durumlarda Hesaplar Merkezi işe yaramayabilir. Bu durum büyük ihtimalle sizden değil Facebook veya Instagram’dan kaynaklanacaktır.Ancak yine de herhangi bir sorun yaşamanız takdirde Facebook-Instagram Destek ve Yardım’da sizin için sorununuzu halledebilecek yetkililer bulunur. Orayla iletişime geçebilirsiniz. 

Telefondan Instagram Hesap Dondurma

Telefondan Instagram hesap dondurma yöntemleri telefonun markasına ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Android Instagram dondurma işlemiyle iOS’ta izleyeceğiniz adımlar aynı olmayacaktır. Instagram hesap dondurma konusunda iOS, Android’e kıyasla daha fazla rahatlık sunmaktadır. Bunun nedeni Instagram’ın Android uygulamasında hesap dondurma talebinin yapılamamasıdır. Android kullanarak hesabınızı geçici olarak kapatmak istiyorsanız mobil tarayıcınızı kullanmak zorundasınız. iPhone telefonlarda ise direkt olarak uygulama kullanılarak hesap deaktivasyonu mümkündür. 

Genel bir şema vermek gerekirse her iki aygıt türünde de şifrenizi hatırlamak zorundasınız. Şifrenizi hatırlamıyorsanız hesabınızı donduramazsınız. Hesabınıza girdikten sonra profil sayfanıza girmeniz gerekir. Profil sayfanıza girdikten sonra aygıta bağlı olarak “Ayarlar ve Gizlilik” veya “Profili Düzenle” seçeneğine tıklayacaksınız. Sonrasında hesapla alakalı silme veya geçici olarak kapatmaseçenekleri karşınıza çıkacaktır. Bu seçenekleri takip ederek hesabınızı geçici olarak kapatabilirsiniz. Yazının devamında size Android ve iOS özelinde Instagram hesap dondurma yöntemlerini aktaracağız. 

Android Instagram Hesap Dondurma

Şu anda Android Instagram uygulaması kullanılarak hesap dondurmak mümkün değidlir. Hesabınıza mobil tarayıcı, bilgisayar veya bir iPhone kullanarak girerseniz hesabınızı dondurabilirsiniz. Mobil tarayıcı ile Instagram hesabınızı dondurmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

• Bir mobil tarayıcıdan instagram.com adresine girin. 

• Sağ alt köşede bulunan profil fotoğrafınıza dokunun ve sonra “Profili düzenle” seçeneğine gidin. 

• Ekranda aşağı taraflarda “Hesabımı geçici olarak dondur” butonu bulunur, ona tıklayın. 

• “Hesabını neden donduruyorsun?” sorusuyla karşılaşacaksınız. Bu soruya cevap olarak menüden bir seçim yapın ve şifrenizi girin. Hesap dondurma düğmesi, yalnızca menüden bir neden seçip şifrenizi girdiğinizde aktif olur. 

• “Hesabı geçici olarak dondur”a tıklayın. Son adımda onaylamak için “evet” deyin. 

Bu adımlar sonrasında hesabınız siz yeniden aktive edene kadar kapalı tutulacaktır. Sonrasında aktifleştirmek için normal bir şekilde Instagram uygulamasına girmek yeterlidir. Eğer hesabınızı yeniden aktifleştirme sürecinde sorun yaşarsanız bir sorun yaşarsanız (şifre unutma vs.) Instagram destek ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. 

iOS Instagram Hesap Dondurma

Telefondan Instagram hesap dondurma işlemi en kolay iOS işletim sistemine sahip telefonlarda yani iPhone’lar üzerinden gerçekleştilir. Mobil uygulama üzerinden rahatlıkla hesabınızı dondurabilirsiniz. Instagram hesabınızı geçici olarak dondurmak için izlemeniz gereken yöntemler şunlardır:

• Profilinize sağ üstteki profil seçeneğine veya sağ alttaki profil resminize tıklayarak gidin. 

• Sağ üstteki seçenekler simgesine ve sonrasında “Ayarlar ve Gizlilik” butonuna dokunun. 

• “Hesap”a ve sonra aşağıda bulunan “Hesabı Sil” seçeneğini işaretleyin. 

• “Hesabı dondur”a dokunun ve “[Hesabınızın adı] adlı hesabı neden silmek istiyorsun?” uyarısı alacaksınız. Bu soruya açılır menüden bir cevap seçin ve ilerleyin. 

• Hesabınızın şifresini burada gireceksiniz. Şifrenizi girdikten sonra hesap dondurma seçeneği belirgin olacaktır. 

• En son adım olarak “Hesabı geçici olarak dondur” deyin. 

Bu adımlardan sonra iPhone cihazınız vasıtasıyla Instagram hesabınızı dondurmayı başarmış olacaksınız. Tıpkı Android ve diğer cihaz türlerinde olduğu gibi bunda da hesabınız geri açmak için sadece giriş yapmanız yeterlidir. Tekrar giriş yaptığınızda hesabınıza ait bütün etkileşimler ve bilgiler tekrar hesabınıza geçirilecektir. 

Uğur Çakar

RoxMedya blog editörü. Sosyal medya uzmanı. Sosyal medya hakkında merak ettikleriniz ve yaşadığınız sorunlar üzerine yazar. Teknolojideki son gelişmeleri takip etmeyi sever. Araştırır, çizer.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu