TikTok Kapanıyor mu? Hangi Ülkelerde Kapalı?
TikTok, dünyanın en popüler video paylaşım platformlarından birisidir. Uygulamada bulunan siber güvenlik ve gizlilik endişeleri birçok hükümet yetkilisini korkutmaktadır. Ülkemizde Instagram’ın yasaklanmasından sonra gözler TikTok platformuna çevrilmiştir. TikTok kapanıyor mu, sorusu da birçok kullanıcı tarafından merak ediliyor. TikTok halihazırda bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Özellikle de devlet içerisinde çalışan kişilerin telefonlarında TikTok kullanılamamaktadır. TikTok’un kısmen veya tamamen yasaklandığı ülkeler ise şu şekildedir:
- Afganistan
- Avustralya
- Belçika
- Kanada
- Danimarka
- Avrupa Birliği
- Fransa
- Hindistan
- Endonezya
- Birleşik Krallık
- Amerika Birleşik Devletleri
Yukarıda bulunan ülkeler TikTok’un bir tehdit olduğunu düşündüğü için uygulamayı yasaklama kararı almıştır.
TikTok Kapanıyor mu? Yasaklanacak mı?
TikTok kapanıyor mu, sorusu birçok kullanıcının son zamanlarda aklını kurcalamaktadır. Özellikle de Instagram, Wattpad ve Roblox yasaklarından sonra TikTok’un da kapanacağı düşünülüyor. Aynı zamanda uzun süredir gündemde olan TikTok’un veri güvenliği ve ahlaki değerlere aykırılık konuları da büyük bir sorun yaratıyor.
Afganistan
Ülkedeki Taliban yönetimi, “Gençlerin yanıltılmaktan korunması gerekir.” şeklinde bir açıklama yaparak uygulamayı yasaklamaya karar vermiştir. PUBG oyunu da TikTok ile birlikte 2022 yılında yasaklanmıştır.
Avustralya
Avustralya federal hükümeti tarafından kullanılan cihazlarda TikTok uygulamasına izin verilmemektedir. Ülkedeki Başsavcı Mark Dreyfus, kararını istihbarat ve güvenlik teşkilatlarından aldığı bilgilerin ışığında verdiğini açıkladı.
Belçika
Ulusal Güvenlik Konseyi geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile TikTok’un hükümet içerisinde çalışan kişilerde kullanılmayacağını söyledi. Geçmişte siber güvenlik ve mahremiyet sebebiyle de uygulama kısmen yasaklanmıştı. Başbakan Alexander de Croo, siber güvenlik servisi ve siber güvenlik merkezinden gelen uyarıları değerlendirdiği söyledi.
Kanada
Kanada’da hükümet tarafından verilen cihazlarda TikTok kullanılması yasaktır. Yetkililer uygulama içerisinde gizlilik ve güvenlik konusunda sorunlar olduğunu düşünmektedir. Uygulamada “Kabul Edilemez” bir risk bulunduğunu belirterek hükümet için çalışan kişilerin bu uygulamayı kullanamayacağını açıkladı.
Danimarka
Danimarka Savunma Bakanlığı, çalışanlarının telefonlarında TikTok bulunmasını yasakladı. Yasağın nedenleri arasında ise ağır güvenlik sorunları ve uygulamanın sınırlı kullanılması ihtiyacını gösterdi.
Avrupa Birliği
27 üyeli bloğun üç ana kurumu; Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi TikTok’a yasak getirdi. Yasak kapsamında milletvekilleri ve personellerin kişisel cihazlarında TikTok uygulamasını bulundurması yasaklandı.
Fransa
Yetersiz veri güvenliği önlemlerine ilişkin endişeler sebebiyle Fransa’da; TikTok, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının kullanımı yasaklandı. Ancak bu yasak yalnızca devlet çalışanlarına uygulanmıştır. Fransa hükümeti diğer uygulamaların isimlerini açıklamadı ancak hedef aldıkları öncelikli uygulama olarak TikTok’u gösterdi.
Hindistan
Hindistan gizlilik ve güvenlik endişelerinden dolayı 2020 yılında TikTok ve WeChat gibi birçok Çin uygulamasını ülke çapında yasaklamıştı. Yasağın diğer bir sebebi de 20 tane Hintli askerin ölmesi ve birçoğunun yaralanması olarak açıklandı. Himalaya sınırında Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmanın sonucunda ülkede uygulamaya yasak getirildi.
Endonezya
Endonezya’da TikTok aslında yasaklanmamıştır. Hükümet yetkilileri küçük işletmeleri korumak için e-ticaret işlemlerini kısıtlamıştır. TikTok da günümüzün e-ticaret araçlarından birisi olarak kullanıldığı için bundan etkilenmiştir. Uygulama tamamen yasaklanmayıp yalnızca çevrimiçi perakende işlemlerini yasaklamıştır.
Birleşik Krallık
İngiliz hükümet yetkilileri TikTok’u bakanların ve memurların cep telefonlarında kullanılmasını yasakladı. Yasağın kişisel cihazlarda geçerli olmadığı da belirtildi. Britanya Parlamentosu, TikTok’un erişimini bütün resmi cihazlarda kapattı. İskoç hükümeti ve İngiltere de personellerin TikTok’a girmesini yasakladı.
Amerika Birleşik Devletleri
ABD hükümet yetkilileri veri güvenliği konusunda yaşadıkları endişeleri sonucunda TikTok’u cihazlardan ve sistemlerden silmesi emredildi. Kongre ve ABD silahlı kuvvetlerinin dışında 50 Amerika eyaletinde de uygulama kişisel cihazlarda yasaklandı.